Digidiplomin ensimmäisessä osiossa kehitetään digiohjaustaitoja

Digidiplomin koulutukset käynnistyvät Vaara-kirjastoissa. Ensimmäisessä osiossa pääsemme kehittämään digiohjaustaitoja sekä syventämään kirjaston omien verkkopalvelujen tuntemista. Lisäksi ensimmäisen osion aikana on mahdollista opetella kahden uuden ohjelmiston käyttöä.

Lähiopetuskierroksella hankkeen työntekijät järjestävät koulutuksia Pohjois-Karjalan kirjastoissa. Noin kaksi tuntia kestävässä Minä digiopastajana -koulutuksessa käsitellään esimerkiksi kirjastojen roolia digituen antajana, digiohjausta sekä kirjaston digituen rajoja. Tarvittaessa kouluttajat voivat auttaa myös koulutuksen jälkeen Microsoft Teams:in tai Adobe Connect:in asentamisessa. Kierroksen aikataulu on liitteenä viestin lopussa.

Kokonaisuuteen kuuluu kaksi toisilleen vaihtoehtoista koulutuspäivää, joissa keskitytään erityisesti digiohjaustaitojen kehittämiseen. Kai Halttusen käytännönläheinen Digiohjauksen taidosta -koulutus järjestetään 15.1. Joensuun pääkirjastolla klo 10-15 ja Lieksan pääkirjastolla 16.1. klo 9-14. Lieksan koulutukseen voi vielä ilmoittautua tämän viikon ajan tästä.

Toinen vaihtoehto on Eväitä digiohjaukseen -koulutuspäivä 20.2. klo 9-11.30. Luennot järjestetään Joensuun pääkirjaston Muikku-salissa. Luentoja voi seurata myös etälähetyksen kautta tai tallenteena koulutuksen jälkeen. Täytä ilmoituslomake koulutukseen tästä linkistä. Muista täyttää lomake myös, jos seuraat etälähetystä tai katsot tallenteen. Aiemmista tiedoista poiketen tallenteen katsomisesta ei tarvitse lähettää sähköpostia, vaan lomakkeen täyttö riittää.

Digiohjauksen verkkokursseilla tutustutaan kirjaston omiin verkkopalveluihin, sekä hankkeen aikana tarvittaviin ohjelmistoihin. Verkkokurssit toteutetaan Moodle-oppimisalustalla osoitteessa liboppi.fi. Lisätietoa kursseille kirjautumisesta lähetetään tämän viikon aikana. Kirjaston verkkopalvelut -kurssilla perehdytään Vaara-kirjastojen verkkokirjastoon, jaetaan vinkkejä tiedonhaun opastamiseen, sekä tutustutaan e-aineistoon ja Celia-palveluihin. Kurssi on suhteellisen laaja ja sen suorittamisessa menee noin kahdeksan tuntia aikaa. Teams-verkkokurssi kuuluu kokonaisuuden vapaaehtoisiin koulutuksiin. Teams on ryhmätyöskentelyyn kehitetty ohjelmisto, jota tullaan käyttämään työkaluna sekä digihankkeessa, että esimerkiksi työryhmien toiminnassa. Verkkokurssin suorittamiseen menee noin kaksi tuntia.

Adobe-Connect -webinaari on suunnattu erityisesti henkilöille, jotka eivät ole aiemmin käyttäneet Adobe Connect -verkkokokousympäristöä ja haluavat oppia sen tehokkaampaan käyttöön. Webinaari järjestetään kolmeen kertaan etäyhteyden avulla 24.1.,14.2. ja 18.2. Webinaariin voi ilmoittautua täältä. Ilmoittautuneille lähetetään lisätietoja lähempänä koulutusta.

Hankkeen toisena työntekijänä aloittaa Anniina Tikkanen 14.1.

Digiterveisin,
Leena Purma
leena.purma(at)joensuu.fi