Vaarojen lapset lukemaan -hanke on kirinyt jo puoleen väliin. Lasten ja nuorten kirjastotyöntekijöitä koulutettiin 0-6-vuotiaiden lasten kehityksestä ja sen haasteista. Toisessa koulutuspäivässä syvennyttiin kielen kehitykseen ja sen mahdollisiin häiriöihin, sekä menetelmiin, joita voimme käyttää tukeaksemme kehitystä. Kolmannessa koulutuspäivässä tutustuimme käytännössä sanataidemenetelmiin, erityisesti lorutustuokion pitämiseen ja saduttamiseen. Samoin kuulimme maakunnan ja Heinäveden kirjastoissa alle kouluikäisille pidetyistä tapahtumista ja yhteistyökuvioista kirjastoissa.

Ensimmäinen viidestä toimintakokeilusta on testattu. Eskareille suunnattu mediataitopaja pidettiin Uimaharjussa, Enossa, Heinävaarassa ja Tohmajärvellä. Mediapaja on avaruusaiheinen ja se tukee esiopetussuunnitelman kielen rikas maailma -oppimiskokonaisuutta. Pajassa lapset tekevät ja tulkitsevat viestejä, sekä käsittelevät erilaisia symboleita viestinnässä. Kokemusten perusteella muokkaan mediapajaa hieman ja sen jälkeen se on valmis kiertämään niissä kirjastoissa, minne sitä tilataan.

Muumi-päivä-toimintakokeilu on lähes valmis ja tulossa pidettäväksi Kesälahdella, Rääkkylässä, Ilomantsissa, Karsikossa ja Heinävedellä kevään aikana. Ohjelmassa on mm. tarinallinen aistipolku, satujumppa ja aarteenetsintä. Materiaaliin kuuluu myös Muumilaaksosta tuttujen hahmojen asuja.

Lorutustuokio-toimintakokeilua ollaan valmistelemassa koulutuksesta saaduilla eväillä. Sitä pidetään Liperin kirjastoautossa päiväkodeille, Perheiden paikassa Outokummussa, sekä MLL:n perhekahvilassa Juuassa. Teemme yhteistyössä Sanarattaan kanssa lorupusseja, joita voi antaa tuokiossa asiakkaille.

Yhteistyö neuvolan kanssa on käynnistymässä, hitaasti, mutta kuitenkin. SiunSoten alueen, sekä Rääkkylän neuvoloihin on lähetetty Vaarakirjastojen päivitetty esite, joka sijoitetaan lukulahja lapselle -kassiin. Pop up -kirjasto on sovittuna Niinivaaran neuvolaan. Myös muissa kunnissa viritellään yhteistyötä.

Alkuperäistä kirjakassikokeilua piti muokata, sillä se ei täyttänyt AVI:n sääntöjä. Nyt kokoan muutaman kassin, jossa on yksi tai kaksi teeman mukaan valittua kirjaa. Kirjaan ja teemaan perustuen kassi sisältää pajatyöskentelyohjeet, sekä toteutukseen tarvittavat materiaalit päiväkodissa käytettäväksi.

Toimintakokeilujen lisäksi on sovittuna puheenvuoroja ammattilaisille ja perheille erilaisissa tilaisuuksissa, kuten neuvolan terveydenhoitajien koulutuspäivässä ja perhekeskusillassa.

Alkava kevät on siis toiminnantäyteistä aikaa. Kesällä kokoan kokemukset raportiksi ja mietin yhdessä muiden lanulaisten kanssa, miten jatketaan hankkeen päätyttyä.

Ota yhteyttä, mikäli sinulla on kysyttävää, kommentoitavaa tai haluat pitää hankkeessa kehitetyn tapahtuman!

t. Suvi Katves
0503026285