Seinäjoen kaupunginkirjasto on saanut vastuulleen mielenkiintoisen erityistehtävän: se tukee kirjastoja lasten ja nuorten lukutaitotyössä, rakentaa valtakunnallista asiantuntijaverkostoa ja kehittää aktiivisesti esimerkiksi koulun ja kirjaston välistä yhteistyötä.  Keväällä tehtävän ympärille perustettiin valtakunnallinen Lanu-neuvosto, jossa on jäseniä kaikilta AKE-alueilta. Pohjois-Karjalan aluetta neuvostossa edustavat Anna Heikkinen ja Camilla Koskinen. 

Neuvoston ensimmäisensä tavoitteena on rakentaa valtakunnallinen yhteistyösopimus kouluja ja kirjastoja varten. Toivomme, että sopimusmalli antaa konkreettisia apuvälineitä yhteistyön luomiseen ja siihen, miten toimintaa on mahdollista arjessa toteuttaa. Sopimusta on mahdollista muokata paikallisesti siten, että se vastaa mahdollisimman hyvin oman alueen tarpeisiin.  

Sopimuksen työstäminen aloitettiin kesäkuussa, ja työ on jatkunut myös syksyllä. Olemme saaneet kommentteja luonnoksesta esimerkiksi Äidinkielenopettajainliitolta ja Suomen luokanopettajat ry:ltä. Kommentteja odottelemme vielä Kuntaliitolta, Kirjastoseuralta ja Lukuliikkeeltä. Tavoitteena on, että sopimus on valmis marraskuussa. Luonnosta on mahdollista tarkastella jo nyt.

Kuten arvata saattaa, koronatilanne on jonkin verran vaikeuttanut ErTen ja Lanu-neuvoston toimintaa. Kaikki neuvoston kokoukset olemme joutuneet pitämään etäyhteyksien avulla, ja Seinäjoella pidettävät Lukulystit on jouduttu siirtämään vuodella eteenpäin. Koronasta huolimatta ErTe on saanut kaikkea mielenkiintoista aikaan! Kannattaa tutustua ainakin Lukupuhetta-podcastiin, jossa lasten ja nuorten kirjastotyötä tarkastellaan todella monelta eri kantilta. Kesällä käynnissä oli Aarrejahti-lukukampanja, joka Pohjois-Karjalassa jäi koronan takia valitettavasti väliin.

Marraskuussa järjestetään kaikille avoin Lukuintoa-webinaari, jossa puhujina ja kouluttajina ovat muun muassa yhteisöllistä lukemista tutkinut Juli-Anna Aerlia ja pelillisyyteen perehtynyt Maija Puska. Webinaarin tarjonta on hyvin monipuolinen ja runsas, ja sen tarkempi ohjelma on jo julkaistu.

Lanu-neuvoston toiminta on ollut hyvin antoisaa. Verkostoituminen, kokemusten, ilojen ja huolien jakaminen on antanut sekä uusia ideoita että vertaistukea! 

Terveisin,

Camilla