Torstaina 4.3. starttasi Vaara-kirjastojen etälukupiiri. Lukupiirin vetäminen toimi hienosti Teamsin välityksellä ja se mahdollisti kaikkien osallistumisen keskusteluun.

Tein jonkin verran tekniikan testausta, sillä minulla oli koko lukupiirin ajan kamera päällä. Testaus kannatti, sillä huomasin valojen värisevän häiritsevästi ja ehdin vielä järjestellä vaihtoehtoista valaistusta. Muutenkin kannattaa tarkistella laitteiden toimivuus ja miettiä varasuunnitelmia, jos jokin ei toimikaan. Kuten osasin jo odottaa, ei kaikilla osallistujilla näkynyt kokouksen chat. Olin kuitenkin tehnyt Padletiin valmiiksi keskustelualustan ja lyhentänyt linkin, jolloin chatiin osallistuminen olisi toiminut myös toista kautta. Chat kuitenkin jäi kokonaan käyttämättä, sillä osallistujat uskalsivat hyvin puhua ääneen.

Olimme Petran kanssa pari kertaa miettineet lukupiirin sisältöä, sekä tietysti hieman tutustuneet toisiimme, jotta keskustelu sujuisi luontevammin. Juttelimme myös kirjastamme hieman; minkälaisia ajatuksia meillä oli herännyt ja mistä aiheista voisi keskustella itse lukupiirissä. Lisäksi Petra teki meille diat, joissa oli muutama alkukysymys, Padletin lyhennetty linkki hätävaraksi, lista tärkeimmistä hahmoista kirjassa sekä viimeiseksi vielä mainos seuraavasta etälukupiiristä.

Etälukupiiriin valmistautuminen oli muutenkin perusteellisempaa kuin tavalliseen lukupiiriin, sillä pelkona meillä oli, että joutuisimme keskustelemaan kirjasta aivan kahdestaan. Tein listaa kysymyksiksi kuten: kuka oli lempihahmosi, mitä ensireaktioita kirjasta tuli ja sattuiko jollain jäämään kirja kesken. Muistiinpanoja kirjasta tein jonkin verran ja levitin ne itselleni hyvin esille, jottei lukupiiri mene papereita etsiessä. Parhaat palat kirjoitin omalle lapulle, josta saatoin lukea pieniä pätkiä kirjasta ilman sivujen selailua. Molemmista oli paljon apua.

Etälukupiiri meni hyvin samalla lailla kuin oikea lukupiirikin. Lukupiiriläiset lähtivät hyvin mukaan ja vastailivat kysymyksiin aktiivisesti. Osa huuteli rohkeasti väliin, kun sattui sopiva hiljainen hetki ja osa nosti kättä ja odotti, että sai puheenvuoron. Keskustelu soljui oikein luonnollisesti, mutta kameroita osallistujat eivät uskaltaneet laittaa päälle. Mielestäni etälukupiirin pitäminen vaatii kuitenkin kaksi vetäjää, sillä välillä kävi niin, ettei keskusteluun uskallettu heti lähteä mukaan. Silloin toinen meistä pystyi kertomaan omia mielipiteitään kirjasta, jolloin keskustelu taas jatkui omalla painollaan. Välillä pitkitin tarkoituksella hiljaisuutta, joka rohkaisi lukupiiriläisiä kertomaan oman mielipiteensä. Aika meni todella nopeasti ja varmasti rupateltavaa olisi riittänyt pidempäänkin kuin tuntiin, jonka olimme lukupiiriin varanneet. Loppuun vinkkasin vielä saman kirjailijan uuden teoksen sekä yhden kirjan, jossa oli samanlaista ajatusmaailmaa kuin lukupiirikirjassamme. Muistimme mainostaa myös seuraavaa lukupiiriä, johon heti löytyikin innokkaita osallistujia. Mukavaa oli myös, että toinen seuraavan etälukupiirin vetäjä oli ehtinyt paikalle ja esittäytyi lukupiiriläisille.

Etälukupiiristä tuli aivan samanlainen ihana fiilis kuin tavallisesta lukupiiristäkin! Kirjoista on ihana puhua! Jos innostut etälukupiirin vetämisestä, voit olla suoraan minuun yhteydessä. Eiköhän me ensi syksynä jatketa! 😊

Lukupiiriterveisin,

Elina Niemi, Polvijärven ja Outokummun kirjastonhoitaja
Petra Julin, Kontiolahden ja Lehmon kirjastonhoitaja