Näkyy ja kuuluu -hanke on kahden kuukauden aikana etävieraillut Teamsin välityksellä useissa eri Vaara-kirjastoissa keskustelemassa hankkeesta. Mukana olivat kirjastot muuan muassa Kontiolahdelta, Lehmosta, Liperistä, Polvijärveltä, Juuasta, Kiihtelysvaarasta, Tuupovaarasta, Reijolasta ja Pyhäselästä. Myös Joensuun lähikirjastoille tehtiin vierailu. Vielä kerran suuret kiitokset etävierailuihin osallistuneille! Hanke piti myös etäkahvit etätapahtumista ja tallenne on katsottavissa täällä Ake-vaarassa.

Tunnin kestäneen vierailun aikana esiteltiin hanketta ja keskusteltiin vapaamuotoisesti hankkeen aiheista. Hanketyöntekijä esitteli hankkeen, hankittuja laitteita ja keskusteli osallistujien kanssa muun muassa etätapahtumista, videoiden tekemisestä ja editoinnista.

Etänä toteutettavia työmenetelmiä on otettu kirjastoissa todella hyvin haltuun, uusia ideoita toteutetaan rohkeasti ja aihe koetaan tärkeäksi sekä ajankohtaiseksi. Useasti todettiin, että varsinkin hankkeen aikana testatut etätapahtumat madaltavat kirjastoille kynnystä tehdä omaa toteutusta. On helppoa kysyä neuvoa ja vinkkejä etätapahtumien pitämiseen, kun niistä on kokemusta.

Vierailujen aikana keskusteltiin myös paljon videoiden ja etätapahtumien hyvistä puolista. Ne ovat kaikkien tasapuolisessa käytössä ja lisäksi ne voivat saada jopa laajemman yleisön tallenteena, kuin kirjastossa paikan päällä järjestettävänä tapahtumana. Niiden todettiinkin olevan hyvä lisä kirjaston tapahtumiin myös tulevaisuudessa.

Hankkeen kokeiluihin ja laitehankintoihin oltiin vierailuissa tyytyväisiä. Myös laitteiden esittely sujui hyvin, vaikka hankkeen toiveissa olisi ollut pitää laitteiden esittely paikan päällä, jolloin niitä olisi päässyt itse kokeilemaan. Monessa vierailuissa todettiin hankkeen ehtineet tehdä monenlaisia kokeiluja, mikä laskee kynnystä ruveta itse kokeilemaan niiden toteuttamista.

Näkyy ja kuuluu -hankkeelta voi edelleen varata etävierailuja kirjastoille, joten ole rohkeasti yhteydessä.

Hyvää alkanutta kevättä sekä hyvää pääsiäistä jo etukäteen.

Näkyillään ja kuulutaan!

Noora Tervola
Näkyy ja kuuluu -hanke: hanketyöntekijä