Lukutaito kuuluu kaikille -hankkeen ensimmäinen iso rutistus, Lukuviikko, on nyt onnellisesti takana. Hankkeessahan yhtenä näkyvimpänä toimintana ovat lukutaitoon ja lukemiseen liittyvät tapahtumat, ja Lukuviikolla niitä piisasi. Hankkeen alkuperäinen ajatus oli pitää sekä etä- että lähitapahtumia, mutta koronan vuoksi kaikki siirrettiin etämallisiksi ja suunnattiin kouluille, koska monessa kunnassa esimerkiksi nuorisotilat ovat olleet suljettuna. Oman lisäjännityksensä toi koulujen etäopetus – ollaanko vai eikö? (Onneksi loppujen lopuksi ei oltu, missään hankkeen pilottikunnassa.)

Lukuviikolla tapahtui seuraavaa:

· Kirjailijavieraina Joensuussa & Nurmeksessa vieraili Jari Mäkipää kolmos-nelosluokkalaisille ja Vilu Varento yläkoululaisille. Jaria haastatteli Jonna Pennanen Reijolan kirjastosta, kiitos heittäytymisestä!

· Lukevana esikuvana Joensuussa & Nurmeksessa kävi supersuosittu somepoliisi Konstaapeli Daniel. Danielin kanssa juteltiin mm. somesta ja siitä, millaista lukutaitoa poliisi tarvitsee. Katri Pesonen & Nepenmäen koulun kutoset haastattelivat häntä ja ihan mahtavastihan se sujui. 😊

· Improryhmä Rajatapaus esiintyi Vaara-kirjastojen Youtubessa Meijän tarinat -nimisessä esityksessä. Sen ehtii vielä katsomaan täältä. Esitys on suunnattu eka- ja tokaluokkalaisille, mutta se sopii hyvin myös esimerkiksi eskareille ja yläkoulun draamaopetukseen – ja tuskin aikuinenkaan jää kylmäksi! Improon ovat osallistuneet hankkeen pilottikuntien pikkukoululaiset keksimällä esitykseen osia, kuten taikasanoja, tapahtumapaikkoja ja laulutoiveita. Ehkä juuri siksi siitä niin hyvä tulikin!

· Kolmos- ja nelosluokissa Lukuviikon jokaisen aamun sai halutessaan aloittaa aamunavauskirjavinkillä, jonka meidän omat vinkkarimme Jitsi Meetin kautta tarjoilivat. Kiitos Soila, Terhi, Jonna ja Katri!

Nämä kirjat vinkattiin:

Rouhiainen: Valkeantuoja
Montefiore: Lontoon kuninkaalliset kanit -sarja
Campbell: Hullunhauskat opettajat
Iltasatuja kapinallisille tytöille & Rohkeiden poikien kirja + muita samanlaisia

· Soturikissat-livessä vietettiin kaksi tuntia kissojen maailmassa ja mm. tavattiin kirjojen suomentaja Nana Sironen. Liven voi vielä katsoa täällä. Livessä oli paljon osallistujia ja katselukertojakin on tätä kirjoittaessa kertynyt reilut 900!

Monipuolinen ja mieleenpainuva viikko siis. Hyviksi ratkaisuiksi osoittautui esimerkiksi se, että Youtube-livetapahtumien tekninen toteutus ostettiin ammattilaisilta. Samoin tykkäsin siitä, että vaikka etänä oltiinkin, niin kuulijat pääsivät osallistumaan joko etukäteen tai tapahtuman aikana chatin / videoyhteyden kautta. Soturikissat-livessä paikallisten fanien panos oli mahdottoman suuri. 😊

Tapahtumien suhteen seuraavaksi hankkeessa on vuorossa marraskuun Peliviikko, mutta sitä ennen paiskitaan hommia nuorten lukusovelluksen, verkostoitumisen ja valtakunnallisen lukutaitostrategian kuulemisten parissa. Kivaa kevättä,

lukuagentit Pia & Anna

P.S. Mikä däppäävä banaani? Vastaus löytyy improsta!