Kuva: Pixabay

Kuntavaalit lähestyvät vinhaa vauhtia: ennakkoäänestys alkaa jo ensi viikolla ja varsinaiseen vaalipäiväänkin on alle kuukausi. 

Ainakin täällä Joensuun alueella kirjastoista on vaalien alla puhuttu somen kuntapolitiikka- ja puskaradioryhmissä melko paljon. Se onkin hyvä: tulevilla valtuustoilla on päätettävinään kirjastojen askelkuviot koronapandemian jälkeen. Samalla on kuitenkin tullut ilmi, että monilla on edelleen varsin kapea käsitys kirjaston tarjoamista palveluista sekä meillä että valtakunnallisesti. 

Kokosimme Joensuun seutukirjaston osalta tiiviin infopaketin kirjaston avainluvuista ja erilaisista tehtävistä, ja se on lähetetty myös puolueiden yhteyshenkilöille. Sama pohja on toimitettu käyttöön myös kaikkiin Vaara-kirjastoihin, joten toivottavasti kirjastoinfo tavoittaa mahdollisimman monet ehdokkaat koko Pohjois-Karjalan alueella! Tietoa kannattaa jakaa myös asiakkaille esimerkiksi tulostamalla infojulisteet esille kirjastojen tiloihin. 

Infopaketti kirjastoista on koottu Vaarojen esmies vaikuttaa -hankkeen innoittamana. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa Vaara-kirjastojen asemaa kuntapäätöksenteossa sekä avata keskusteluyhteys kirjastojen ja päättäjien välillä. Hanke alkoi huhtikuussa ja se jatkuu lokakuun loppuun, mutta välissä pidetään kesätaukoa. Hankkeen aikana esimiehet saavat koulutusta kuntavaikuttamiseen, minkä pohjalta kootaan opasta myöhempää käyttöä varten. Syksyllä tehdään myös muutamia pilottikokeiluja yhteisen toiminnan aloittamiseksi kirjastojen ja päättäjien välillä. 

Kirjastojen rooli yhteiskunnallisen vuoropuhelun ja demokratian edistämisessä on kirjattuna kirjastolakiin. Tämä on rooli, johon vasta opettelemme ja haemme erilaisia toimintatapoja. Kuntavaalit ovatkin hyvä paikka nostaa kirjastoja esiin yhteiskunnallisessa keskustelussa. Jos vauhdikkaat somekeskustelut politiikasta eivät innosta, niin kannustamme tekemään ainakin Suomen kirjastoseuran laatiman Tärkeintä kirjastossa -testin ja jakamaan sitä myös muille. Joko sinä olet tehnyt testin? Entä läheisesi?

Testin löydät täältä: www.tarkeintakirjastossa.fi

Keväisin terveisin,

Camilla B. (jolle tärkeintä on yhteisöllisyys) & Hanna-Maija (jolle tärkeintä on lukutaito)