Uutiskirje 3/2020

Seutukirjastossa taas haku käynnissä

Seutukirjaston lähikirjastojen kirjastonjohtajan tehtävä on laitettu hakuun ja hakuaikaa on 16.2. asti. Jännityksellä odotamme, miten tehtävä kiinnostaa!

Enon kirjastonhoitajan ja pedagogisen informaatikon tehtävät ovat olleet haettavina ja haastatteluja käydään nyt läpi. Pian selviää uudet työkaverimme näihin tehtäviin.

Työn iloa tammikuiseen päivään toivottaa Suvi

Uutiskirje 2/2020

Kokouksissa käsiteltyä

Vaara-johtajakokouksen 15.1. ja seutukirjastokokouksen 8.1. muistiot on julkaistu.

Vaara-johtajat totesivat vuonna 2020 olevan tulossa useita kehittämisasioita Koha-Suomen kanssa. Ensimmäiseksi aloitetaan suomi.fi-viestien opastaminen asiakkaille ja seurataan samalla toimiiko viestinvälitys Kohan ja suomi.fi-palvelun välillä mallikkaasti. Seuraavana odottaa hankintaportaalin käyttöönotto. Vuoden aikana suunnitellaan Heinäveden kirjaston konversiota Lumme-Kohasta Vaara-Kohaan ja seurataan Koha-Suomen selvityksiä kaikkien Koha-kirjastojen yhteisten palvelinten hankinnasta.

Kirjastoaineiston kilpailutus on käynnissä ja hankintaportaalin kautta päästään hankkimaan aineistoa jo helmikuun loppupuolella. Hankintaportaalin käyttökoulutusta järjestetään helmikuun aikana.

Seutukirjastokokouksen tärkeimpänä nostona tähän uutiseen: seutukirjaston sähköpostit siirtyvät pilveen tiistaina 21.1. ja sen jälkeen voi halutessaan alkaa käyttää kaikkia Office365-palveluja, jotka pilvestä löytyvät. Palveluihin järjestetään käyttökoulutusta tämän vuoden aikana, joten ihan pakko ei vielä ole opetella. Paitsi se sähköposti – luepa tarkasti ohjeet, joita Meita on lähettänyt, ja toimi niiden mukaan! Tiistaista eteenpäin ollaan pilvessä 🙂

Tarmoa vuoden alkuun toivottaa Suvi!

Uutiskirje 1/2020

Digidiplomin ensimmäisessä osiossa kehitetään digiohjaustaitoja

Digidiplomin koulutukset käynnistyvät Vaara-kirjastoissa. Ensimmäisessä osiossa pääsemme kehittämään digiohjaustaitoja sekä syventämään kirjaston omien verkkopalvelujen tuntemista. Lisäksi ensimmäisen osion aikana on mahdollista opetella kahden uuden ohjelmiston käyttöä.

Lähiopetuskierroksella hankkeen työntekijät järjestävät koulutuksia Pohjois-Karjalan kirjastoissa. Noin kaksi tuntia kestävässä Minä digiopastajana -koulutuksessa käsitellään esimerkiksi kirjastojen roolia digituen antajana, digiohjausta sekä kirjaston digituen rajoja. Tarvittaessa kouluttajat voivat auttaa myös koulutuksen jälkeen Microsoft Teams:in tai Adobe Connect:in asentamisessa. Kierroksen aikataulu on liitteenä viestin lopussa.

Kokonaisuuteen kuuluu kaksi toisilleen vaihtoehtoista koulutuspäivää, joissa keskitytään erityisesti digiohjaustaitojen kehittämiseen. Kai Halttusen käytännönläheinen Digiohjauksen taidosta -koulutus järjestetään 15.1. Joensuun pääkirjastolla klo 10-15 ja Lieksan pääkirjastolla 16.1. klo 9-14. Lieksan koulutukseen voi vielä ilmoittautua tämän viikon ajan tästä.

Toinen vaihtoehto on Eväitä digiohjaukseen -koulutuspäivä 20.2. klo 9-11.30. Luennot järjestetään Joensuun pääkirjaston Muikku-salissa. Luentoja voi seurata myös etälähetyksen kautta tai tallenteena koulutuksen jälkeen. Täytä ilmoituslomake koulutukseen tästä linkistä. Muista täyttää lomake myös, jos seuraat etälähetystä tai katsot tallenteen. Aiemmista tiedoista poiketen tallenteen katsomisesta ei tarvitse lähettää sähköpostia, vaan lomakkeen täyttö riittää.

Digiohjauksen verkkokursseilla tutustutaan kirjaston omiin verkkopalveluihin, sekä hankkeen aikana tarvittaviin ohjelmistoihin. Verkkokurssit toteutetaan Moodle-oppimisalustalla osoitteessa liboppi.fi. Lisätietoa kursseille kirjautumisesta lähetetään tämän viikon aikana. Kirjaston verkkopalvelut -kurssilla perehdytään Vaara-kirjastojen verkkokirjastoon, jaetaan vinkkejä tiedonhaun opastamiseen, sekä tutustutaan e-aineistoon ja Celia-palveluihin. Kurssi on suhteellisen laaja ja sen suorittamisessa menee noin kahdeksan tuntia aikaa. Teams-verkkokurssi kuuluu kokonaisuuden vapaaehtoisiin koulutuksiin. Teams on ryhmätyöskentelyyn kehitetty ohjelmisto, jota tullaan käyttämään työkaluna sekä digihankkeessa, että esimerkiksi työryhmien toiminnassa. Verkkokurssin suorittamiseen menee noin kaksi tuntia.

Adobe-Connect -webinaari on suunnattu erityisesti henkilöille, jotka eivät ole aiemmin käyttäneet Adobe Connect -verkkokokousympäristöä ja haluavat oppia sen tehokkaampaan käyttöön. Webinaari järjestetään kolmeen kertaan etäyhteyden avulla 24.1.,14.2. ja 18.2. Webinaariin voi ilmoittautua täältä. Ilmoittautuneille lähetetään lisätietoja lähempänä koulutusta.

Hankkeen toisena työntekijänä aloittaa Anniina Tikkanen 14.1.

Digiterveisin,
Leena Purma
leena.purma(at)joensuu.fi

Uutiskirje 17/2019

Kaukolainaohjeita

Vuoden 2020 alusta on tullut pari isompaa muutosta kaukolainakäytäntöihin.

Seutukirjastossa kaukolainamaksu nousi reilusti, nyt pyyntö maksaa vähintään 4 euroa (+ mahdolliset lähettäjäkirjaston maksut).

Verkkokirjastossa on otettu käyttöön uusi kaukolainalomake Joensuun kaukolainapyynnöille (pääkirjasto, Karsikko, Nepenmäki, Rantakylä). Webkake on kaukopalveluohjelma, joka helpottaa kaukolainapyyntöjen käsittelyä ja joka antaa myös asiakkaalle enemmän tietoa hänen omista pyynnöistään. Asiakas voi myös lähettää meille uusintapyynnön kaukolainastaan Webkaken kautta.

Muilla Vaara-kirjastoilla on käytössä edelleenkin webropol-lomake kaukolainapyynnöille. Jos asiakas lähettää pyynnön ”väärällä” lomakkeella, se ei ole hirveä ongelma, sillä kaikki pyynnöt menevät samaan osoitteeseen kaukopalvelu@joensuu.fi, josta viestit ohjataan tarvittaessa edelleen oikeaan kirjastoon.

Uutiskirje 16/2019

Seutukirjastossa avoinna pedagogisen informaatikon ja kirjastonhoitajan tehtävät

Mielenkiintoisia tehtäviä on nyt tarjolla Joensuun seutukirjaston palveluksessa. Haemme sekä kirjastonhoitajaa Enoon että pedagogista informaatikkoa. Hakuaikaa on 12.1.asti ja haku tapahtuu Joensuun kaupungin verkkosivujen kautta. Toivotaan runsaasti hyviä hakemuksia ja hyviä tyyppejä meidän muiden hyvien tyyppien joukkoon!

Tehtävän täytöistä innoissaan,
Suvi