Uutiskirje 13/2019

Seutukirjastokokouksen 4.12. asioita

Kokousmuistio on taas tallennettu kaikkien luettavaksi. Paljon on asioita valmistelussa ja erityisesti omatoimikirjastoihin liittyvistä asioista keskusteltiin ja haettiin seutukirjaston näkökantaa. Omatoimikirjastojen kehittäminen ottaa harppauksia eteenpäin Vaara-johtajakokouksessa 11.12., kun päätetään Vaara-kirjastojen yhteisestä omatoimisopimuksesta ja omatoimen yhteisöasiakassopimuksesta.

Suvi

Uutiskirje 12/2019

Vaara-johtajien kokousmuistio 27.11. tallennettu

Kokouksessa päätettiin mm. Finnan tapahtumakalenterin kehittämisestä hankkimalla kalenteriin maksullinen lisäohjelmisto.

Vaara-kirjastot saavat näkyvyyden ja saavutettavuuden hengessä uudet työasusteet. Kyseessä on Joensuun Nuorisoverstaan toteuttama pieni työlaukku, jota voi käyttää olkalaukun tai vyölaukun tapaan. Kyytiin mahtuu kännykkä, avaimet ja muuta pientä. Väri on musta ja erotumme henkilökunnaksi keltaisen Vaarakirjastot -tekstin ansiosta. Laukku on ekologinen, kestävän kehityksen mukainen, sillä se on valmistettu kierrätetyistä farkuista. Laukun vaihtoehdoksi on tarjolla avainnauha. Nuorisoverstas toimittaa tuotteita erissä vuoden 2020 aikana, joten laukkua ja nauhaa pääsee käyttämään asteittain. Kyselemme vielä lähempänä tarkemmin kirjastokohtaisesti kuka ottaa laukun ja kuka nauhan. Työliivejä voi edelleen käyttää näiden tuotteiden tilalla tai rinnalla.

Loput asiat selviävät lukemalla muistio – mm. Liisan terveiset Tampereen YKN:sta. Vaara-johtajat kokoontuvat seuraavan kerran jo 11.12.

Suvi


Uutiskirje 11/2019

Hankehakemuksia lähti Vaaroilta

Alueen kirjastojen yhteisen kehittämisen nimissä olemme laukaisseet taas kolme Vaara-kirjastojen hankehakemusta maailmalle, toisin sanoen AVI:lle. AVI päättää hankkeiden rahoitukset maaliskuussa 2020.

Näkyy ja kuuluu! -hankkeessa haemme rahoitusta digitaalisten menetelmien kehittämiseen lukemisen edistämiseen. Luvassa on kirjavinkkausvideoita ja -striimauksia erilaisiin yhteyksiin, lukemisen tärkeydestä kertovia videoita neuvoloille ja koulujen vanhempainiltoihin, Vaarallinen podcast ja urheiluseurayhteistyötä aiemmin mainittujen videoiden tekemiseen.

Vaarallinen tiedonhaun polku -hankkeessa rakennetaan Vaarallisen lukudiplomin rinnalle esikoulusta toiselle asteelle ulottuva tiedonhaun opetusten polku, jossa on käytössä hankkeessa testatut ja hyväksi havaitut, Pohjois-Karjalan yhteisen opetusmenetelmät.

Vaarojen esmies vaikuttaa -hanke keskittyy kirjastojen kehittämis- ja vaikuttamistyöhön, antaen esimiehille ja työryhmänvetäjille eväitä kehittämistyöhön ja erilaisten vaikuttamismenetelmien käyttämiseen päättäjiä kohtaan.

Näiden lisäksi monet kirjastoistamme hakevat omia hankkeita. Seutukirjastolta lähti Konseptit uuteen järjestykseen -hankehakemus, millä olisi tarkoitus kehittää Ylämyllyn, Rantakylän ja Karsikon tuleville uusille tiloille selvät konseptit yhdessä yhteistyökumppanien ja asiakkaiden kanssa. Samalla tulisi suunniteltua meitä kaikkia hyödyttämään e-aineistojen ja omatoimikirjastojen tilaviestintää.

Nyt sitten vain odotellaan maaliskuuta!

Suvi


Uutiskirje 10/2019

Seutukirjastokokouksen 21.11.2019 muistio luettavissa Akevaarassa

Muutama nosto kokouksesta:

Seutukirjasto on osallistunut kaupungin ”100 päivää ilman työtapaturmia” -kampanjaan ja saanut tarvittavat päivät täyteen. Palkintona saimme pienen potin rahaa henkilöstön virkistymiseen. Tällä rahalla luvassa vielä joulukahvit jokaisessa yksikössä.

Kellutusohjeet ovat valmistuneet eli ohjetta aletaan soveltaa saman tien. Ohjetta tullaan tarkentamaan hankintaportaalin käyttöönoton jälkeen. Toiveita ohjeiksi tai tarkennuksiksi kerätään jo nyt: ajatukset kannattaa välittää Tanja Nymanille sitä mukaa kuin niitä teillä heräilee.

Kulttuuri- ja liikuntalautakunta on hyväksynyt käyttösäännöt ja maksut 1.1.2020 alkaen. Käyttösäännöissä asiakaskohtaisten varausten määrä nostettiin kahdestakymmenestä kolmeenkymmeneen. Maksuissa korotusta tuli kaukopalvelumaksuihin ja pääkirjaston tilavuokriin. Kopioissa ja tulosteissa 0,40 euron maksuluokka lopetettiin ja yhdistettiin 0,50 euron maksuluokkaan.

Seutukirjaston työntekijät voivat käyttää pääkirjaston työtiloja työskentelyyn, kun työn teon kannalta on järkevää työskennellä hetkellisesti pääkirjastolla. Esimiehen kanssa tulee sopia asiasta, jos ei ole palaamassa omalle työpisteelleen vaan tekee työtä pääkirjastolla. Pääkirjastolla käytettävissä ovat kaikki henkilökunnan työpisteet (myös työhuoneet), jotka ovat vapaina. Varmista tarvittaessa, että työpisteen varsinainen haltija ei tarvitse tilaa samaan aikaan ja kunnioita toisen työpistettä – tavarat ja paperit jäävät niille sijoilleen, joihin käyttäjä on ne jättänyt.

Iloista työpäivää kaikille ja seutukirjaston työntekijöitä tapaamme toivottavasti mahdollisimman laajasti pääkirjaston nyyttäripikkujouluissa!

Suvi


Uutiskirje 9/2019

Kausikorttiyhteistyö alkoi Joensuussa

Kuten olettekin jo varmasti huomanneet, valtakunnalliseksi ilmiöksi noussut kausikorttiyhteistyö urheiluseurojen kanssa alkoi Joensuussa tällä viikolla. Mukaan lähtivät Jokipojat, Kataja sekä Hurmos. Jokipojilta kortteja saatiin kolme, Katajalta ja Hurmokselta kaksi kipaletta. Kausikortin saa lainaan viikoksi kerrallaan.

Urheiluseurojen lisäksi mukaan lähtivät myös Joensuun kaupunginteatteri ja orkesteri. Nämä kausikortit tulevat lainattavaksi ensi vuoden alussa.

Olemme tästä yhteistyöstä varsin innostuneita, eivätkä mukaan lähteneet tahot hekään epäröineet yhtään! Tällaisia yhteistyökuvioita kannattaa viritellä muuallakin maakunnassa, jos vain innokkuutta ja sopivia kumppaneita alueelta löytyy.

Tallensin ohjeet kausikorttien kanssa toimimisesta Ake-vaaran organisaatio-osion sivulle yhdeksän. Käykää tutustumassa!

Uutiskirje 8/2019

Lanulaisten koulutuspäivä 12.12.

Huomio kaikki lasten- ja nuortenkirjastotyötä tekevät!

12.12. on Joensuun pääkirjaston Muikku-salissa lanulaisten koulutuspäivä. Päivän ohjelmaan kuuluvat Kirjakopla & nuortenkirjallisuuden työpajamalli yläkouluun, sekä tutustuminen Toenperän lanu-työn tekemiseen.

Alla on linkki koulutukseen ilmoittautumiseen, erillistä sähköpostia ei siis tarvitse lähettää.

Lisätiedot:

pia.rask-jussila@joensuu
vesa.liminka@joensuu.fi

Ilmoittaudu tästä!

Uutiskirje 7/2019

Digihankkeen työntekijä Leena Purma

Kyselyt käynnistivät digihankkeen

Yleisten kirjastojen digitukihanke on käynnistynyt Pohjois-Karjalassa syyskuun alussa. Hankkeen tavoitteena on kirjastojen digivalmiuksien tukeminen sekä henkilökunnan osaamisen kehittäminen. Lisäksi hankkeessa tullaan kehittämään yhteistyötä alueen digitukitoimijoiden kanssa ja kehittämään uusia toimintatapoja digituen antamiseen.

Hanke on käynnistynyt digituen tilannekartoituksella. Erilaisten kyselyiden avulla on selvitetty tällä hetkellä kirjastoissa annettavaa digitukea, henkilökunnan digitaitoja ja kirjastojen yhteistyötä muiden digituen antajien kanssa. Ilahduttavaa on, että vastaajien motivaatio digiosaamisen kehittämiseen on erittäin hyvä: asteikolla 1-5 vastaajat haluavat kehittyä digituen antajina keskiarvolla 4.4. Digituki koettiin oleelliseksi osaksi kirjastotyötä keskiarvolla 3.8. Kaiken kaikkiaan vastaajien osaamisen taso oli hyvä. Kysely toi esiin myös keskimääräisiä puutteita osaamisessa, joihin voimme koulutuksilla hakea parannusta.

Viikolla 39 pidettiin kirjaa kirjastojen digituesta lähes kaikissa toimipisteissä. Viiden päivän aikana digitukea tarjottiin Pohjois-Karjalassa 444 kertaa. Tuloksista ilmeni, että kirjastojen antamasta digituesta suurimman osuuden nappaa kirjaston omien laitteiden käytön ohjaus. Kirjastojen omien verkkopalveluiden ohjaus nousi toiseksi yleisimmäksi digituen muodoksi. Muiden verkkopalveluiden, pankkipalveluiden ja asiointipalveluiden ja asiakkaan oman laitteen ohjausta tehtiin noin 70 kertaa.Digituen yhteistyötapoja selvitettiin kyselyllä kirjaston johtajille. Joen severi on yleisin digituen yhteistyökumppani. Monissa kirjastoissa oli lisäksi muita tahoja järjestämässä säännöllisiä digiohjaustuokiota. Esimerkiksi Ilomantsissa digitukea on saatavilla säännöllisesti kerran viikossa kansalaisopiston kanssa. Kertaluonteiset digiohjaustapahtumat olivat myös verrattain yleisiä useissa kirjastoissa. Digitapahtumia järjestettiin esimerkiksi Lehmossa yhteistyössä pankin, Kelan, verotoimiston ja Siun soten kanssa.

Miten kyselyt sitten vaikuttavat hankkeen suunnitteluun? Ensinnäkin kyselyiden avulla voidaan painottaa koulutuksessa niitä aiheita, joissa henkilökunta kokee erityisesti tarvitsevansa tukea. Tällaisiksi asioiksi nousi erityisesti erilaisten laitteiden hallitseminen sekä kirjaston digituen rajojen hahmottaminen. Toiseksi kyselyn ansiosta pystyn myös painottamaan koulutuksessa niitä osuuksia, joissa henkilöstön digitaidoissa on keskimääräisiä puutteita. Kolmanneksi kyselyiden välittämä tieto on tärkeää myös rakennettaessa yhteistyötä muiden Pohjois-Karjalan digitukitoimijoiden kanssa. Kyselyiden avulla voin välittää todenmukaista tietoa yhteistyökumppaneillemme kirjaston digituen nykytilasta ja voimme tältä pohjalta kehittää kirjastojen ja muiden digitukitoimijoiden välisiä uusia yhteistyötapoja.

Kiitos vaarakirjastolaisille ahkerasta kyselyihin vastaamisesta!

Leena Purma,
digihankkeen projektityöntekijä
p. 0504784712

P.S. Tarkan raportin digitaitokyselyn tuloksista voi lukea organisaatio-osion digihanke-sivustolta.

Uutiskirje 6/2019

Vaara-johtajien kokouksen 9.10. terveisiä

Vaara-johtajien kokouksen 9.10. muistio liitteineen on nyt luettavissa Akevaarassa. Asioita oli jälleen paljon ja iltapäivän lopuksi kehittelimme myös hankeideoita tulevaa AVI:n hankehakukierrosta varten. Hankehaut menevät nyt eteenpäin niin, että Vaara-johtajat työstävät ideoita hankehakemuksen muotoon etäkokouksessa marraskuun aikana. Toinen etäkokouksen aihe marraskuussa on ensi vuoden ake-suunnitelma, joten otamme nyt johtajien kesken melkoisen digiharppauksen ja harjoittelemme kokoustamaan myös etänä 😊

Vaara-kirjastojen käyttösäännöt viedään kuntiin päätöksentekoon syksyn aikana. Pieniä teknisiä ja stilistisiä muutoksia on tehty sääntöjen tekstiasuun. Varsinainen asiakkaita koskeva muutos on varausmäärän nostaminen kolmeenkymmeneen.

Kirjaston asiakasviestien (eräpäivämuistutukset, myöhästymismuistutukset, varausten saapumisilmoitukset jne) tarjoaminen Suomi.fi-palvelun kautta on Vaara-kirjastojen pilotoima mahdollisuus asiakkaille. Testikäyttö toteutetaan kaikissa kirjastoissa tämän vuoden aikana ja asiakkaille on tarkoitus markkinoida tästä mahdollisuudesta vuoden vaihteen jälkeen.

Ensi vuoden e-aineistobudjetiksi määriteltiin 35 000 euroa. Pikkuhiljaa kehitämme e-aineistoamme oikeaan suuntaan ja ensi vuoden aikana kokoelmatyöryhmä saakin tehtäväkseen tehdä kirjastojen välillä aineistomäärärahavertailua aineistolajeittain. Käytämme vertailua päätöksenteon tukena, kun jatkamme e-aineistojen kehittämistä.

Kotiseutukokoelmista ja maakuntakokoelmista käytiin keskustelua ja todettiin mm. että jokainen kunta vastaa oman kotiseutukokoelmansa ylläpidosta ja Joensuu täsmentää Pohjois-Karjala-kokoelmansa kartuttamisen sääntöjä. Tarkemman kuvan asiasta saat kokousmuistiosta.

Celia-aineiston osalta päätimme profiloitua Villiksi Idäksi ja siirtää Celia-aineistot marraskuun alusta alkaen lainattavaksi ja varattavaksi ilman Kohassa asetettuja teknisiä rajoitteita. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että omatoimiasiakaskin voi lainata Celia-aineistoa, lainojen uusiminen on helppoa ja aineistoon voi tehdä myös varauksia. Kirjastojen ensiarvoisen tärkeä tehtävä on hoitaa Celia-opasteet aineistojen yhteyteen selkeästi näkyville, että tulemme hoitaneeksi oman viestintätehtävämme asianmukaisesti. Finnassa Celia-aineisto erottuu jo selkeästi.

Vaara-kirjastojen henkilökunnan yhteystiedot ovat nyt sekä Akevaarassa että verkkoasemalla. Koulutusmateriaalit-osiosta löytyy 8.10. pidetyn stressikoulutuksen aineistot, jotka ovat kaikkien tutustuttavissa.

Päätän pitkällisen informaatiosession tällä kertaa tähän – käykää lukemassa loput asiat suoraan muistiosta. Valon pilkahduksia pimenevään syksyyn!

Suvi

Uutiskirje 5/2019

Seutukirjastokokouksen muistio löytyy Akevaarasta

Seutukirjastokokouksen viimeisin muistio löytyy Akevaaran Organisaatio-osiosta sivulta neljä.

Seutukirjaston kokousmuistiot tallennetaan mainittuun paikkaan aina kokousten jälkeen. Seuraava kokous on 22.11. ja tämän jälkeen aina jokaisen kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona.

Muistiot ovat kaikkien Vaara-kirjaston työntekijöiden luettavissa.

Uutiskirje 4/2019

Vaarallinen verkosto -hankkeen kuulumisia

Vaarallinen verkosto – hanke alkaa olla loppusuoralla. Hanke painottui pitkälti Vaara-kirjastojen rakenteiden tarkasteluun ja kirkastamiseen, jotta ne mahdollistaisivat arjen sujumisen vaivattomammin. Hankkeen aikana pyrittiin myös lujittamaan Vaara-kirjastojen yhteistä suuntaa. Hanke oli sinänsä poikkeuksellinen, että siinä tarvittiin paljon kirjastojen esimiesten näkemyksiä ja tietoa. Olisi ollut mukava olla koko henkilöstöön enemmän yhteydessä, mutta hankkeen lyhyen toiminta-ajan takia sitä oli haastava toteuttaa.

Mitä näkyvää hankkeen aikana siis tehtiin?

Keväällä pidettiin 4 koulutuspäivää: 3 esimiehille ja 1 koko Vaara-kirjastojen henkilökunnalle. Näissä keskusteltiin käytänteistä ja tuotiin olemassa olevia toimintatapoja näkyväksi. Koulutuspäivien anti ja siellä tuotettu materiaali toimivat pohjana myöhemmälle työlle.

Työryhmätoimintaa selkeytettiin siten, että viralliset työryhmät ja niiden kokoonpanot päätettiin ja niistä kaikista tehtiin Vaara-kirjastojen yhteisiä. Työryhmätoiminnalle tehtiin yhteiset ohjeet ja jatkossa työryhmien toimintaa seurataan ja heidän ehdotuksiaan käsitellään Vaara-johtajien kokouksissa.

Joensuun seutukirjaston rakenteita selkeytettiin esimerkiksi kirjoittamalla auki eri erimiesroolien tehtävät ja vastuut. Palvelupäälliköiden roolia edustamansa palvelun asiantuntijoina tuotiin enemmän esiin. Joensuun pääkirjaston henkilöstörakenteita muokattiin hieman arjen kannalta toimivammaksi.

Luotu organisaatioesittely (Prezi) ja organisaatiokaavioita eri näkökulmista Joensuun pääkirjaston, seutukirjaston ja Vaara-kirjastojen tasolla. Luotu vuosikellot Vaara-johtajille, seutukirjastolle, työryhmille ja ake-toiminnalle.

Uudistettu kokouskäytäntöjä vähentämällä päällekkäisiä kokouksia ja tehostamalla tiedottamista. Näkyvin muutos on se, että Vaara-johtajien kokouksiin osallistuu jatkossa seutukirjastosta vain kirjastopalvelujohtaja. Työryhmienvetäjät ovat paikalla silloin, kun heidän asioitaan on käsittelyssä. Uudistuneessa seutukirjaston kokouksessa puolestaan ovat mukana seutukirjaston kaikki johtajat, pääkirjaston palvelupäälliköt ja tiimivastaavat sekä henkilöstön edustajat. Pääkirjaston esimiesten sekä nk. pikku-joryn kokoukset lakkautettiin ja sulautettiin osaksi seutukirjaston kokousta.

Näiden isompien kokonaisuuksien lisäksi on tehty joitain pieniä yksittäisiä asioita kuten hankemuistilista hankkeen toteuttamiseen ja rajapintojen tarkastelua Vaara-kirjastojen kuntien kirjastoasioiden päätöksenteossa.

Ake-Vaara-sivustolta löytyy paljon hankkeen aikana tehtyjä materiaaleja. Vaara-kirjastoja koskevat hankemateriaalit ovat nähtävissä myös kirjaston M-asemalla kansiossa ”Vaarallinen verkosto -hankkeen materiaalit”. Pelkästään seutukirjastoa koskevat materiaalit löytyvät N-asemalta: Hallinto – Hankkeet – Vaarallinen verkosto – Seutukirjaston materiaalit.

Nyt tehtyjä muutoksia ja toimenpiteitä testataan käytännössä ja tarvittaessa muokataan toimivampaan suuntaan. Syksyllä hankkeen puitteissa pidetään vielä koulutuspäivä esimiehille esimiestyöstä sekä yhteinen koulutuspäivä Vaara-kirjastojen henkilökunnalle teemalla työelämätaidot. Hankkeen aikana syntyi monia ideoita ja kehitysehdotuksia, joita työstetään vielä tulevinakin vuosina.

Lokakuun alusta alkaen Suvi Pirnes-Toivanen hoitaa hankkeen viimeistelyt ja Vesa Liminka järjestää hankkeen koulutukset. Itse siirryn Vaarojen lapset lukemaan -hankkeen ajaksi kirjastovirkailijaksi Polvijärvelle.

Eli näkemisiin jatkossakin!

Terveisin
Camilla
Vaarallinen verkosto -hanketyöntekijä